Urbexology

Utforska övergivna platser: En nybörjarguide till stadsutforskning

Åtkomst till den interaktiva urbexkartan! 🌎

Utforska övergivna platser: En nybörjarguide till stadsutforskning

Är du fascinerad av övergivna byggnader och bortglömda platser? Urban utforskning, även känd som urbex, är hobbyn att utforska övergivna konstgjorda strukturer och stadsområden. Det kan vara ett spännande och äventyrligt sätt att avslöja dold historia och se världen i ett annat ljus. Om du vill ge det ett försök, här är en nybörjarguide till stadsutforskning.

Säkerheten först

Innan du börjar ditt äventyr är det viktigt att prioritera säkerheten. Övergivna byggnader kan vara farliga, så det är viktigt att vidta försiktighetsåtgärder för att skydda dig själv. Här är några tips:

 • Bär alltid rejäla skor med slutna tår och långbyxor för att skydda dina fötter och ben från skräp, naglar och andra faror.
 • Ta med en ficklampa och gå aldrig in i ett mörkt utrymme utan en. – Var medveten om din omgivning och se var du kliver. Vissa övergivna byggnader kan ha ömtåliga golv eller instabila strukturer.
 • Undvik att röra eller störa någonting inuti en övergiven byggnad, eftersom den kan vara instabil eller innehålla farliga material.

Hitta din plats

Innan du går på upptäcktsfärd är det viktigt att göra din research. Ta reda på så mycket du kan om platsen du planerar att besöka. Vissa platser kan vara förbjudna eller föremål för lagliga restriktioner, så se till att inte bryta mot några lagar.

Här är några resurser som hjälper dig att hitta din plats:

 • Onlineforum och urbex-gemenskaper: gå med i en online-gemenskap för att få kontakt med andra upptäcktsresande och få råd om de bästa platserna att besöka.
 • Google Maps och Street View: Använd Google Maps för att få en satellitvy över området och Street View för att få en virtuell rundtur av platsen.
 • Lokala historiska föreningar: Kontakta ditt lokala historiska sällskap för att få veta mer om områdets historia och eventuella monument eller byggnader som kan vara av intresse för dig.

Planera din rutt

När du har gjort din research är det dags att planera din resplan. Gör en karta över platsen och planera din rutt innan du ger dig av. Det är viktigt att ha en plan ifall du går vilse eller behöver komma undan snabbt.

Här är några tips för att planera din resplan:

 • Börja vid byggnadens yttre omkrets och arbeta dig inåt. – Leta efter åtkomstpunkter, som krossade fönster eller olåsta dörrar, men var försiktig när du går in.
 • Notera eventuella faror eller hinder, som trasiga trappor eller instabila golv.

Visa respekt

Stadsutforskning kan vara ett roligt och spännande äventyr, men det är viktigt att komma ihåg att respektera var du utforskar. Skada eller vandalisera inte något inne i byggnaden och ta inte med dig något när du går därifrån.

Här är några tips för att vara respektfull under ditt urbexäventyr:

 • Ta bara bilder och lämna bara fotspår.
 • Stör inte något inne i byggnaden, såsom möbler eller artefakter.
 • Följ alla skyltar eller barriärer som indikerar att ett område är förbjudet.