Urbexology

Kako ostati siguran dok istražujete napuštene zgrade

Pristupite interaktivnoj urbex karti! 🌎

Kako ostati siguran dok istražujete napuštene zgrade

Urbano istraživanje ili skraćeno “urbex” je uzbudljiva i uzbudljiva zabava istraživanja napuštenih zgrada, tvornica i drugih zaboravljenih mjesta. Međutim, može biti i opasno ako ne poduzmete potrebne mjere opreza. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da ostanete sigurni dok istražujete napuštene zgrade:

1. Nosite odgovarajuću odjeću i opremu

Kada istražujete napuštene zgrade, važno je biti prikladno odjeven. Nosite udobne, čvrste cipele s dobrim prianjanjem jer možete naići na neravne površine, oštre predmete ili krhotine. Duge hlače i dugi rukavi mogu pomoći u zaštiti vaše kože od ogrebotina i posjekotina, a rukavice mogu biti korisne za rukovanje predmetima i zaštitu ruku.

Također možete razmisliti o nošenju respiratora ili maske za lice kako biste se zaštitili od prašine, plijesni i drugih čestica u zraku, osobito ako imate respiratornih problema.

2. Dovedite prijatelja

Samo istraživanje napuštenih zgrada može biti opasno, stoga je najbolje povesti prijatelja sa sobom. Ne samo da vam mogu pomoći ako ste ozlijeđeni ili zapeli, već mogu i paziti na potencijalne opasnosti ili opasnosti.

3. Istražite

Prije nego što istražite napuštenu zgradu, istražite kako biste saznali više o njezinoj povijesti i potencijalnim opasnostima. Saznajte u kakvom je stanju zgrada, je li konstrukcijski zdrava i sadrži li opasne materijale poput azbesta ili olova.

Također možete potražiti bilo kakve znakove nedavne aktivnosti, kao što su razbijeni prozori ili novi grafiti, koji bi mogli ukazivati na to da zgrada nije potpuno napuštena.

4. Budite svjesni svoje okoline

Kada istražujete napuštenu zgradu, važno je biti svjestan svoje okoline i biti oprezan na potencijalne opasnosti. Pazite gdje hodate i čuvajte se nestabilnih površina, poput trulih podova ili stepenica.

Također biste trebali pripaziti na znakove divljih životinja, poput glodavaca ili ptica, koje su se možda nastanile u zgradi.

5. Poštujte imovinu

Iako je zgrada napuštena, ostaje privatno vlasništvo i morate je poštovati kao takvu. Izbjegavajte oštećivanje ili vandaliziranje imovine i ne uzimajte ništa što vam ne pripada.

Ako naiđete na druge urbane istraživače, budite puni poštovanja i ljubazni i ne otkrivajte lokaciju zgrade nikome tko bi je mogao koristiti za ilegalne ili opasne aktivnosti.

Slijedeći ove savjete, možete doživjeti zabavno i uzbudljivo urbex iskustvo, a pritom ostati sigurni i minimalizirati svoj utjecaj na okoliš.